www.smilowski.com.pl

Wiadomość
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

A+ R A-
środa, 02 września 2015 17:08

Stolica fantastycznych ludzi Wyróżniony

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Stolica fantastycznych ludzi fot. Daniel Śmiłowski

17. Święto Chleba i Piernika * Od piątku nad Jaworem unosił się zapach świeżego pieczywa i korzennych przypraw. Na Święto Chleba i Piernika zapraszał burmistrz Emilian Bera wykorzystując wszystkie możliwe sposoby. Wejścia na żywo w TVP, relacje radiowe i w internecie. Było warto, bo oprócz mieszkańców do Jawora licznie stawili się ciekawscy z całego Dolnego Śląska. Nie zawiedli też zaproszeni goście: Minister Ilona Antoniszyn-Klik, sekretarz stanu w Ministerstwie Administracji i Cyfryzacji Stanisław Huskowski, wicemarszałek woj. dolnośląskiego Tadeusz Samborski, parlamentarzyści i goście z zaprzyjaźnionego Roseto we Włoszech, czeskiego Turnova, ukraińskiego Berdyczowa i Niepołomic. Oprócz wymienionych na świątecznej scenie świeciły też inne gwiazdy. Były te duże, jak MROZU i Ewelina Lisowska oraz te mniejsze, jak np. Krasnale z Przedszkola Publicznego nr 2.

Święto w targowym klimacie

Ponad siedemdziesięciu wystawców z kraju i zagranicy kusiło przeróżnymi wyrobami od piątku do niedzieli. Oprócz chleba i piernika pod różnymi postaciami można było pokosztować m.in. góralskich oscypków, wileńskich wędlin, staropolskich nalewek i czeskiego piwa. Święto w pawilonach odbywało się w atmosferze targów. W sobotę i niedzielę do wystawców dołączyli miłośnicy staroci, którzy tradycyjnie w tym czasie spotkali się na giełdzie. Powrót do pierwotnej lokalizacji, czyli Rynku spodobał się mieszkańcom. Wielu już stęskniło się za tłocznym centrum. Spotkaliśmy i takich, co lubią ponarzekać i nie chcą zapamiętać pachnącego w dzień chleba, lecz wolą rozpamiętywać nocne zapachy, ale już zupełnie z innego bukietu. Służby porządkowe miały nie lada wyzwanie, jednak spisały się na medal.

Niby rozmiar się nie liczy, ale...

Stanisław Furtak, jeden z największych producentów pieczywa w Polsce, Wiceprezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP mówił na antenie TVP jak szlachetny i satysfakcjonujący jest zawód piekarza. Wraz z właścicielami cukierni Kazimierz Rak&Julian Orłowski z Rzeszowa podjęli wyzwanie upieczenia najdłuższego w Polsce piernika. Jak postanowili, tak uczynili. Wspólnymi siłami, po kilku dniach pracy i dopingu mieszkańców, powstało dzieło o długości 40m 20cm! Magdalena Obuchowska z Biura Rekordów potwierdziła wynik certyfikatem. Rekordzista podzielony został na ok. 6 tysięcy porcji, z których pierwsze zostały zarezerwowane dla wychowanków Domu Małych Dzieci, pacjentów szpitala i podopiecznych Domu Seniora. - To było dla mnie najważniejsze. Cieszę się, że są z nami mieszkańcy, ale chciałem wyróżnić szczególnie tych, którzy z różnych przyczyn nie mogli tu z nami być - powiedział nam mistrz Stanisław.

Scena pełna atrakcji

MROZU i Ewelina Lisowska oczarowali publiczność - to było do przewidzenia. Niemniej duże wrażenie zrobiły występy innych gości. Chór z Berdyczowa, Zespół Pieśni i Tańca ZORECVIT, Orkiestra Reprezentacyjna Wojsk Lądowych z Wrocławia, Mażoretki z Niepołomic, Ar Po De, Szkoła Tańca ILMA czy Hello My Sunshine z jaworskim gitarzystą - to tylko niektóre z porcji doskonałych atrakcji kulturalnych. Do tego przesympatyczny Grzegorz Janiszewski z małopolskiego oddziału TVP, który sprawnie i sprytnie pilnował, aby na scenie odbywało się wszystko zgodnie z harmonogramem.

Święto bawi, ale też i uczy

Kto odwiedził PIERNIKOWO o piernikach wie już wszystko. Na placu przy Muzeum Regionalnym odbywały się zajęcia skierowane do całych rodzin. Podczas warsztatów piernikarskich można było samodzielnie wykonać ciastko i je przyozdobić. Najmłodszych, żeby się nie nudzili podczas wypieku, zaproszono na przedstawienia teatralne. Stoisko Muzeum dzielnie wspierał jaworski Medyk z dyrektor Dorotą Subocz na czele. Oryginalne stoisko miała też wystawa Muzeum Piernikarstwa w Toruniu. Oprócz oglądania rekwizytów można było dowiedzieć się wielu ciekawostek o historii wypiekania pierników (najlepsze ciasto może dojrzewać nawet kilka lat?!).

Tytuły, wyróżnienia, konkursy

W tym roku tytuł „Piekarza Roku” przyznany został właścicielom piekarni „Asprod” ze Szczecina, Janowi Bala, Romanowi Kopińskiemu i Włodzimierzowi Augustyniakowi. Odbył się też konkurs na „Rzeźbę Piekarsko – Cukierniczą”, w której zwyciężyła „Miss Piekarzy” (kategoria rzeźba mała) z Piekarni-Cukierni „Ciążyńscy”. Natomiast Łukasz Janowski i Wojciech Kozłowski z Cukierni „Staropolskiej”, autorzy rzeźby „Raz, dwa, trzy Baba Jaga patrzy” zostali zwycięzcami w kategorii rzeźba duża. Publiczność też mogła wyrazić swoje gusta i najwyżej oceniła „Miss Piekarzy”. Nowością był wybór twarzy Święta Chleba i Piernika. Została nią Angelika Natorska, która podbiła serca Jaworzan w internetowym plebiscycie. Drugie miejsce zajęła Ada Spiesz, trzecie zdobyła Agata Bielicz. O tytuł starało się sześć dziewcząt, wszystkie zaangażowały się w „chlebowo-piernikowe” zadania – m.in. prowadziły korowód i towarzyszyły przy poczęstunku piernikiem. W ramach Święta odbyły się też Mistrzostwa Polski Piekarzy w Strzelectwie Sportowym z Broni Kulowej. Pierwsze miejsce zajął Kacper Kibało, drugie Wojciech Kozłowski, a trzecie Wiesław Kuropatwa. W kategorii pistolet sportowy najlepszy był Wojciech Kozłowski, a kolejne miejsca zajęli Kacper Kibało i Alicja Głodowska.

Niedziela dla ducha i dla ciała

Ważnym punktem święta było też nabożeństwo ekumeniczne w Kościele Pokoju. Słowo Boże odczytał tam pastor Tomasz Stawiak, a okolicznościowe kazanie o chlebie wygłosił proboszcz parafii Miłosierdzia Bożego, ks. Tomasz Czernik. W liturgii wziął też udział chór z zaprzyjaźnionego z Jaworem Berdyczowa na Ukrainie. Po nabożeństwie rozpoczęła się uczta kulinarna w Rynku. Pod okiem mistrza kulinarnego, Anny Starmach, burmistrz Emilian Bera oraz zaproszeni goście przygotowali grzanki, pierniki z nadzieniem i zupę cebulową. Szczęściarze spośród publiczności mogli na miejscu degustować przygotowane dania, a pozostali zostali zaproszeni na gulasz przyrządzony na przeogromnej patelni. Trzydniowe świętowanie burmistrz Emilian Bera rozpoczął słowami: witam w stolicy fantastycznych ludzi. Czytelnikom, sobie i panu burmistrzowi życzymy, aby taka świąteczna atmosfera panowała w mieście nie tylko przez trzy dni, a przez cały rok.

Pełna fotogaleria autora relacji TUTAJ

Wydawca

Wydawca

Innovative, creative, courageous with a sense of humor...

Strona ta ma charakter informacyjny, służy też do testów i zabawy. Niemniej jednak znaleźć tu można ciekawe informacje z regionu. W galeriach zdjęć znajdziecie relacje z wybranych wydarzeń. Na stronie także zdjęcia z życia naszej rodziny, miejscowości i nie tylko. Chcesz mieć lepszą od tej stronę internetową? - Zadzwoń. Pozdrawiam  Daniel Śmiłowski. tel. 508 204 922

Strona www: www.smilowski.com.pl

Podobne filmy

Daniel Śmiłowski VIDEO

Who's Online

Naszą witrynę przegląda teraz 82 gości 

Gallery Stat. tnx!

  • Odsłon : 5528096

counter visitors on site

  • Odsłon : 129084